Pasta z avocado
Kaloryczność: 250 kcal | Wymienniki węglowodanowe: 1,25 WW |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
• duże, dojrzałe avocado (1 szt., 200 g miąższu)
• sok z 1 limonki
• drobno posiekana kolendra (2 łyżki)
• natka pietruszki (1 łyżka)
• szczypta soli
• pełnoziarnisty chleb (2 kromki, 40 g każda)
• pomidor (2 grube plastry)
(porcja dla 2 osób)
Sposób przygotowania:
Przeciąć avocado na pół wzdłuż. Oddzielić je od pestki obracając połówki w przeciwną stronę. Obrać połówki ze skóry. Rozgnieść widelcem avocado, dodać zioła, sól, sok z limonki. Wymieszać na gładką pastę. Podpiec 2 kromki pełnoziarnistego chleba w tosterze. Na gorącą grzankę nałożyć pastę z avocado. Przykryć grubym plastrem pomidora.
Ocena dietetyka:
Pasta z avocado to doskonały zamiennik tłuszczów stosowanych do smarowania kanapek, zarówno masła, jak i miksów margarynowych. Praktyczna porada: zawsze przyrządzaj niewielką ilość tej pasty – najlepiej z 1 avocado, bo mimo soku z limonki pasta ciemnieje, a jej wartości odżywcze szybko utleniają się. Avocado to wyjątkowy owoc, zawiera mnóstwo tłuszczów (aż 15 g w 100 g owocu) stąd jego wysoka kaloryczność: 160 kcal na 100 g. Niemniej jednak są to bardzo zdrowe tłuszcze jednonienasycone, głównie kwas oleinowy. Avocado zawiera mnóstwo witaminy E, która zapobiega starzeniu się i wpływa na piękny wygląd skóry. Dodatkowo miąższ avocado zawiera spore ilości witaminy C, K i B6 oraz potas. Dobroczynne przeciwutleniacze z grupy karotenoidów, luteina oraz zeaksantyna wspomagają odporność organizmu. Te grzanki z avocado są naprawdę sycące!