Zupa z młodych porów
Kaloryczność: 177 | Wymienniki węglowodanowe: 1 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
dla 6 osób:
- bulion warzywny (1,5 litra)
- duże młode pory (5–6 szt., w sumie ok. 600–700 g)
- mięsiste pomidory (2 duże)
- ryż (4 łyżki)
- jogurt naturalny 0% tłuszczu (3 łyżki)
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie (1 łyżka)
- natka pietruszki (4 łyżki)
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej łyżce oleju przesmażyć 4 łyżki suchego ryżu, aż będzie złoty, podlewać porcjami bulionu, dodać zioła prowansalskie. W osobnym naczyniu na łyżce oleju przesmażyć pokrojone w drobne krążki pory, lekko je osolić, smażyć aż będą zupełnie miękkie (ok. 5–7 minut). Odstawić. Pory można zmiksować, jeśli ktoś lubi bardziej kremową konsystencję. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Bulion z ryżem gotować ok. 15 minut, wówczas ryż powinien być już zupełnie miękki. Dodać pomidory i pory, pogotować jeszcze kilka minut. Wyłączyć. Jak zupa przestanie się gotować dodać jogurt i natkę pietruszki.
Ocena dietetyka:
To pyszne i niskokaloryczne danie jest idealne na letni lunch. Zupa porowa nadaje się równie doskonale na lekki posiłek przed snem. Młode pory są delikatniejsze w smaku (nie tak ostre) w porównaniu z porami zimowymi. Pory znane były już w starożytnym Rzymie i w Palestynie, gdzie używano ich jako rośliny lecznicze. Hipokrates leczył za pomocą porów... choroby nerek, impotencję i gruźlicę. Obecnie wiadomo, że pory to warzywa bogate w wapń i potas oraz w witaminy C, A, K i foliany. Są niskokaloryczne – zaledwie 24 kcal/100g i mają niski IG. Zawarte w porach olejki gorczycowe wspomagają usuwanie różnych toksyn z organizmu, działają przeciwzapalnie i wspomagają naturalną odporność.