Kaloryczność: 186 | Wymienniki węglowodanowe: 2,3 |
dla ok. 6 osób:
- 2 torebki ugotowanego ryżu,
- 3 papryki (każda w innym kolorze)
- 4-5 średnich korniszonów
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz do smaku
Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodać pokrojone w kostkę papryki, ogórki, posiekane zioła i wymieszać z 3 łyżkami majonezu. Doprawić wg uznania solą, pieprzem. Odstawić sałatkę na ok. godzinę, aby smaki się połączyły.
Prosty i pożywny przepis, jak sądzę porcja przygotowana dla 6 osób. Wówczas 1 porcja to 186 kcal i 2,3 WW. Biały ryż ma wysoki IG, jest bogatym źródłem cukrów prostych, poza tym zawiera niewiele innych wartości odżywczych. Papryka to wspaniałe źródło witaminy C, A i błonnika. Korniszony jak wszystkie pikle mają niewiele wartości odżywczych, gdyż giną one w occie, który jest silnym organicznym kwasem. Majonez to bogate źródło kalorii, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Świeże zioła- oby jak najwięcej ich w naszej kuchni, bogate są w różne witaminy oraz dobroczynne dla zdrowia olejki eteryczne i garbniki, ponadto pozwalają zredukować zużycie soli. W sałatce pani Kasi proponowałbym wymienić ryż biały na brązowy- ma tyle samo kalorii i WW, ale niższy IG, a ponadto zawiera znacznie więcej mikroelementów i błonnika. Korniszony można zastąpić świeżymi ogórkami, które zawierają trochę witaminy A, C i potasu. Zamiast majonezu można przyrządzić sos vinegret na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, bądź użyć majonezu sojowego lub bezcholesterolowego (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością).