Kaloryczność: jedna porcja ok. 200 g zawiera 236 kcal | Wymienniki węglowodanowe: 0,5 |
Czas: 20 minut |
Każdy kotlet lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce ubić na pianę jedno jajko, w drugiej miseczce połączyć siemię lniane z parmezanem. Obtoczyć każdy kotlet najpierw w jajku, potem w mieszance z siemienia. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu rozłożyć kotlety na papierowym ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki z indyka można także ułożyć na folii aluminiowej i piec w piekarniku z termoobiegiem w 180°C przez 20 minut.
Mięso z indyczej piersi to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka na naszym stole. Ilość kalorii w chudych częściach indyka jak np. w piersi bez skóry jest niewielka – 84 kcal/100 g, podobnie jak u ryb morskich np. dorsza, mintaja. Dlatego, jeśli już przyjdzie nam ochota na smażone kotlety, lepiej wybrać mięso indyka lub kurczaka niż tłustą i kaloryczną wieprzowinę. Warto zwrócić uwagę na skład panierki. Siemię lniane to jeden z najmniej docenianych produktów spożywczych. Zawiera mnóstwo błonnika w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Tworzy rodzaj żelowej warstwy w przewodzie pokarmowym, która chroni przed agresywnymi składnikami soków trawiennych. Spożywanie siemienia lnianego jest szczególnie wskazane dla osób cierpiących na chorobę wrzodową i przewlekłe zaparcia. Błonnik zawarty w tych ziarnach wiąże nadmiar cholesterolu jeszcze w świetle jelita, zapobiegając jego wchłanianiu. Nasiona te zawierają też ogromne ilości wielo – i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Składniki te zapobiegają rozwojowi miażdżycy, obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Zastosowany w panierce parmezan pozwala zrezygnować z soli.