Jesteś tu:
>
>
>
>
Kotleciki z indyka w panierce z siemienia lnianego
Kotleciki z indyka w panierce z siemienia lnianego
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: jedna porcja ok. 200 g zawiera 236 kcal Wymienniki węglowodanowe: 0,5
Czas: 20 minut
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

Składniki dla 4 osób:
    kotlety z piersi indyka (4 szt., po 150 g każdy)
    zmielone siemię lniane (4 łyżki)
    starty parmezan (2 łyżki)
    jajko (1 szt.)
    olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Każdy kotlet lekko rozbić tłuczkiem. W miseczce ubić na pianę jedno jajko, w drugiej miseczce połączyć siemię lniane z parmezanem. Obtoczyć każdy kotlet najpierw w jajku, potem w mieszance z siemienia. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu rozłożyć kotlety na papierowym ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotleciki z indyka można także ułożyć na folii aluminiowej i piec w piekarniku z termoobiegiem w 180°C przez 20 minut.

Ocena dietetyka:

Mięso z indyczej piersi to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka na naszym stole. Ilość kalorii w chudych częściach indyka jak np. w piersi bez skóry jest niewielka – 84 kcal/100 g, podobnie jak u ryb morskich np. dorsza, mintaja. Dlatego, jeśli już przyjdzie nam ochota na smażone kotlety, lepiej wybrać mięso indyka lub kurczaka niż tłustą i kaloryczną wieprzowinę. Warto zwrócić uwagę na skład panierki. Siemię lniane to jeden z najmniej docenianych produktów spożywczych. Zawiera mnóstwo błonnika w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Tworzy rodzaj żelowej warstwy w przewodzie pokarmowym, która chroni przed agresywnymi składnikami soków trawiennych. Spożywanie siemienia lnianego jest szczególnie wskazane dla osób cierpiących na chorobę wrzodową i przewlekłe zaparcia. Błonnik zawarty w tych ziarnach wiąże nadmiar cholesterolu jeszcze w świetle jelita, zapobiegając jego wchłanianiu. Nasiona te zawierają też ogromne ilości wielo – i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Składniki te zapobiegają rozwojowi miażdżycy, obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Zastosowany w panierce parmezan pozwala zrezygnować z soli.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi