Wasze przepisy
Przepis wielkanocny – chłodnik z awokado
Kaloryczność: 328 | Wymienniki węglowodanowe: 0,6 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
- jogurt grecki (400 ml)
- dojrzałe awokado (3 szt.)
- bulion z kostki (½ litra)
- szalotki (10 dkg)
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
- rzeżucha (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Awokado przepołowić za pomocą ostrego noża. Usunąć pestki, obrać ze skóry, pokroić na kawałki i obficie skropić cytryną, aby nie ściemniało. Zalać jogurtem, przestudzonym bulionem, zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, udekorować rzeżuchą. Podawać schłodzony. Chłodnik to błyskawiczne danie, które smakuje o każdej porze roku. Rodzina jest wdzięczna, że często przygotowuję chłodnik na Wielkanoc. Spośród innych świątecznych dań, to jest lekkie i zdrowe.
Ocena dietetyka:
Państwa przepisy ocenia lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Wspaniały, oryginalny i bardzo zdrowy przepis! Licząc, że jest to ilość składników na 5 osób to jedna porcja zawiera około 238 kcal i 0,6 WW. Awokado to nieoceniony dar natury, warty rozpowszechnienia w zdrowej kuchni. Zawiera mnóstwo witamin: E, B6, C i K, zdrowe tłuszcze jednonienasycone (głównie kwas oleinowy) oraz znaczne ilości potasu – wszystko to niezbędne składniki odżywcze dla zdrowego serca. Wadą awokado jest wysoka kaloryczność wynikająca z dużej zawartości tłuszczu. W przepisie należy zamienić kaloryczny i tłusty jogurt grecki (10% tłuszczu i 123 kcal/100 ml) na jogurt naturalny odtłuszczony (0% tłuszczu i 42 kcal/100 ml). Unikajmy także gotowych kostek bulionowych – zawierają mnóstwo soli i glutaminian sodu. Lepiej użyć własnoręcznie przygotowanego bulionu, który można mrozić w porcjach 0,5 lub 1 litrowych. Dodatkowe źródło witaminy C w przepisie stanowią cebula, cytryna i rzeżucha. Po wymianie jogurtu na odtłuszczony porcja chłodnika ma 173 kcal, a ilość WW pozostaje bez zmian.