Jesteś tu:
>
>
>
>
Przepis wielkanocny – jajka „Mimoza”
Wasze przepisy
Przepis wielkanocny – jajka „Mimoza”
Pani Ania l. 50 z Gdańska przesyła przepis na tradycyjną wielkanocną potrawę
Kaloryczność: 126 Wymienniki węglowodanowe: 0,2
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

  • jaja (10 szt.)
  • pieczarki (15 dkg)
  • masło (1 łyżka)
  • bułka tarta (2–3 łyżki)
  • majonez (3 łyżki)
  • posiekany szczypiorek (2 łyżki)
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Jaja dokładnie umyć, a następnie ugotować na twardo. Pozostawić do wystygnięcia, nie obierać! Ostrym nożem przekroić wzdłuż na połówki. Za pomocą łyżeczki wyjąć ugotowane jajko pozostawiając połówki skorupek. Oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć na nim pieczarki przetarte na tarce o grubych oczkach. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka zmiksować z majonezem. Połączyć z pieczarkami, szczypiorkiem, białkami, doprawić do smaku. Masą nafaszerować skorupki jaj. Posypać bułką tartą. Ułożyć jaja na blasze do pieczenia i wstawić na ok. 15 min. pod opiekacz w piekarniku. Gdy bułka tarta zrumieni się, jaja są gotowe do spożycia. Podawać na ciepło. W naszej rodzinie danie to jest obowiązkowe na wielkanocnym stole. Wszystkim bardzo smakuje.

Ocena dietetyka:


Państwa przepisy ocenia lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie




Oryginalny pomysł na podanie jaj, szczególnie na wielkanocny stół. Jedna porcja, czyli dwie połówki jajka to 126 kcal i 0,2 WW. To dobry przykład, aby pokazać, że nie zawsze potrawa niskokaloryczna i uboga w WW jest zdrowa. Jajka wg tego przepisu to wprost bomba cholesterolowa. Zawierają mnóstwo cholesterolu w żółtkach jaj i majonezie, a także nasyconych kwasów tłuszczowych w maśle i majonezie, z których nasza wątroba wyprodukuje cholesterol. Bułka tarta z kolei stanowi kaloryczny dodatek bogaty w węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym. Używając zdrowszych zamienników możemy znacznie zredukować ilość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Po pierwsze należy usunąć 5 ugotowanych żółtek. Jeśli spowoduje to, że będzie za mało masy do wypełnienia skorupek, to proponowałabym zwiększyć ilość pieczarek do 20–25 dkg. Do podsmażenia pieczarek lepiej użyj oleju rzepakowego – jak każdy olej roślinny – zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych i nie zawiera cholesterolu. Połowę majonezu zastąp jogurtem naturalnym 0% tłuszczu, dodaj więcej ulubionych ziół jeśli masa będzie za mało doprawiona. Wreszcie bułkę tartą zastąp dowolnymi otrębami – mają niższy IG, mnóstwo błonnika i witamin z grupy B.


 

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi