Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących
Jednym z największych
wyzwań współczesnej medycyny jest wzrost częstości nadwagi i otyłości oraz jej powikłań głównie
cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Otyłość została przez WHO zaliczona
doepidemii XXI wieku.
Przyczyną epidemii otyłości są zmiany stylu życia, takie jak brak aktywności
fizycznej i nadmierne spożycie wysoko
przetworzonej żywności o wysokiej gęstości energetycznej, prowadzące do dodatniego bilansu
energetycznego.
Skuteczne zapobieganie i
leczenie nadwagi i otyłości oraz ich powikłań wymaga trwałych zmian stylu życia, co jest
trudne ze względu na liczne czynniki wewnętrzne i zewnętrzne, które z czasem zmniejszają motywację
osoby zmuszonej do odmawiania sobie spożywania pokarmów o ulubionym smaku. Zmniejszenie gęstości
energetycznej dostępnej żywności, poprzez zmianę procesów technologicznych jej wytwarzania i składu jest
ważnym elementem działań profilaktycznych podejmowanych na poziomie społecznym. Jednak
wprowadzenie takich zmian wymaga akceptacji konsumentów, którzy muszą dokonać wyboru produktu o
obniżonej kaloryczności, co wymaga od producentów zachowania atrakcyjności smakowej. Preferencje
słodkiego smaku kształtują się u człowieka już w okresie dzieciństwa, ponieważ mleko matki zawierające
laktozę ma lekko słodki smak. Dla zaspokojenia upodobań konsumentów do słodkiego smaku i
jednoczesnego obniżenia kaloryczności pokarmów i napojów przemysł spożywczy
stosuje niskokaloryczne substancje
słodzące (słodziki).
Fragment pochodzi z dokumentu pt. „Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących”. Pełna treść w załączniku.
Załącznik w formacie PDF do pobrania