Jesteś tu:
>
>
Alkohol obniża wskaźnik przeżywalności u chorych na cukrzycę typu 1
Alkohol obniża wskaźnik przeżywalności u chorych na cukrzycę typu 1
Dr Magdalena Magierowska-Szymczyk
Niedawno opublikowane doniesienie fińskich naukowców pod kierunkiem profesora Per-Henrika Groopa zwraca uwagę świata medycznego na efekty konsumpcji alkoholu przez osoby ze stwierdzoną cukrzycą typu 1. Doniesienie opracowano na podstawie wyników dużego badania obserwacyjnego, w którym wzięło udział 17 306 Finów chorych na cukrzycę typu 1 zdiagnozowaną w latach 1970–1999 [1]. Głównym celem badania była obserwacja występowania śmiertelności u pacjentów z cukrzycą typu 1 zdiagnozowaną wcześnie (w wieku 0–14 lat) i późno (15–29 lat). Zauważono, że na przestrzeni 30 lat, w grupie „młodych” chorych na cukrzycę wskaźnik przeżywalności znacznie się podwyższył, natomiast dwukrotnie spadł w grupie pacjentów „starszych”. Istotną przyczyną wzrostu śmiertelności w tej grupie okazał się alkohol, który był sprawcą 39% zgonów zaobserwowanych podczas pierwszych 20 lat trwania choroby. Ta obserwacja odzwierciedla sytuację populacji ogólnej, w której w ostatnich latach spożycie alkoholu wzrosło do tego stopnia, że liczba zgonów spowodowana chorobami wynikającymi z nadmiernego spożycia alkoholu przekroczyła liczbę zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca [2].

O ile sporadyczne spożycie alkoholu podczas posiłków może korzystnie podwyższać poziom cukru we krwi, o tyle jego regularna i nadmierna konsumpcja powoduje spadek poziomu cukru, niebezpieczny dla zdrowia [3]. Wiadomo bowiem, że odpowiedni poziom cukru jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu. W przypadku hipoglikemii organizm dąży do dostarczenia mózgowi energii wykorzystując dwa podstawowe mechanizmy, jakimi są glikogenoliza i glukoneogeneza. Zapasy glikogenu z wątroby wystarczają na ok. 2 dni [4], w sytuacji, kiedy osoba pijąca nie spożywa wystarczającej ilości posiłków. Glukoneogeneza i metabolizm alkoholu mają miejsce w wątrobie, lecz alkohol hamuje proces glukoneogenezy zamykając w ten sposób drugą linię obrony przed hipoglikemią. Dodatkowo, alkohol obniża czujność pacjenta. Może on nie zauważyć typowych objawów hipoglikemii, jakimi są nadmierne pocenie się, osłabienie, dreszcze, przyspieszone bicie serca. Co istotne, u chorych na cukrzycę typu 1 ponowne osiągnięcie prawidłowego poziomu cukru jest znacznie opóźnione. Wszystkie te trzy elementy prowadzą do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych i komplikacji cukrzycy. Poza kwasicą ketonową, stanowiącą jedno z typowych powikłań cukrzycy typu 1, u osób chorych na cukrzycę nadużywających alkoholu dochodzi do różnego typu zaburzeń gospodarki lipidowej, takich jak: podwyższenie poziomu triglicerydów, obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL i podwyższenie poziomu cholesterolu frakcji HDL. Na ogół niski poziom cholesterolu LDL zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego lub udaru mózgu. Jednak u osób nadużywających alkoholu biologiczne funkcje tej frakcji cholesterolu ulegają niekorzystnym zmianom, którym dodatkowo towarzyszy obniżenie poziomu witaminy E, co razem wywiera długoterminowy niekorzystny efekt na pracę serca.

Lista groźnych dla zdrowia komplikacji wynikających z nadmiernego spożywania alkoholu przez osoby chore na cukrzycę typu 1 jest długa; liczby mówią same za siebie, a fińskie badanie wyraźnie odzwierciedla ogólne, populacyjne trendy.

Piśmiennictwo
1. Harjutsalo, V., Forsblom, C., Groop, P.H. Time trends in mortality in patients with type 1 diabetes: nationwide population based cohort study. BMJ 2011;343:d5364
2. http://www.gponline.com/News/article/1090159/diabetes-progress-hindered-rising-alcohol-deaths/
3. http://diabetes.webmd.com/drinking-alcohol
4. Emanuele, N. V., Swade, T. F., Emanuele, M. A. Consequences of alcohol use in diabetics. Alcohol Health Res World. 1998;22(3):211-9

Słowa kluczowe:

diabeTECH
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi