Jesteś tu:
>
>
Dieta ciągle niedoceniana w terapii cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych
Dieta ciągle niedoceniana w terapii cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych
Redakcja serwisu
Naukowcy z Wielkiej Brytanii postanowili więc sprawdzić wpływ różnego rodzaju diet na kontrolę glikemii, lipidów i masy ciała. W tym celu przeanalizowali wyniki kontrolowanych badań randomizowanych (randomized controlled trials, RCT) porównujących diety niskowęglowodanowe, wegetariańskie, wegańskie, z niskim indeksem glikemicznym, z dużą zawartością błonnika, śródziemnomorskie i wysokobiałkowe z dietami kontrolnymi, w skład których wchodziły diety niskotłuszczowe, z wysokim indeksem glikemicznym, diety rekomendowane przez American Diabetes Association, European Association for the Study of Diabetes i diety niskotłuszczowe. W sumie przeanalizowano wyniki 20 RCT. Wykazano, że diety niskowęglowodanowe, z niskim indeksem glikemicznym, śródziemnomorskie i wysokobiałkowe prowadziły do poprawy kontroli glikemii (redukcja poziomu hemoglobiny glikowanej o 0,12%, 0,14%, 0,47%, 0,28%, odpowiednio) w porównaniu do diet kontrolnych. Najlepsze wyniki otrzymano w przypadku stosowania diety śródziemnomorskiej. Dieta ta, jak również dieta niskowęglowodanowa prowadziła do spadku masy ciała o 1,84 kg i o0,69 kg, odpowiednio. Wszystkie diety poza wysokobiałkową prowadziły do wzrostu stężenia cholesterolu HDL.
Jak wynika z danych metaanalizy diety niskowęglowodanowa, z niskim indeksem glikemicznym, śródziemnomorska i wysokobiałkowa korzystnie wpływały na redukcję ryzyka sercowo-naczyniowego u chorych na cukrzycę i powinny być uwzględniane w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. 

Piśmiennictwo

Ajala, O., English, P., and Pinkney, J. (2013). Systematic review and meta-analysis of different dietary approaches to the management of type 2 diabetes. Am J Clin Nutr ajcn.042457.

Słowa kluczowe:

diabeTECH
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi