Dieta ciągle niedoceniana w terapii cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych
Naukowcy
z Wielkiej Brytanii postanowili więc sprawdzić wpływ różnego rodzaju diet na
kontrolę glikemii, lipidów i masy ciała. W tym celu przeanalizowali wyniki
kontrolowanych badań randomizowanych (randomized controlled trials, RCT) porównujących
diety niskowęglowodanowe, wegetariańskie, wegańskie, z niskim indeksem
glikemicznym, z dużą zawartością błonnika, śródziemnomorskie i wysokobiałkowe z
dietami kontrolnymi, w skład których wchodziły diety niskotłuszczowe, z wysokim
indeksem glikemicznym, diety rekomendowane przez American Diabetes Association,
European Association for the Study of Diabetes i diety niskotłuszczowe. W sumie
przeanalizowano wyniki 20 RCT. Wykazano, że diety niskowęglowodanowe, z niskim
indeksem glikemicznym, śródziemnomorskie i wysokobiałkowe prowadziły do poprawy
kontroli glikemii (redukcja poziomu hemoglobiny glikowanej o 0,12%, 0,14%,
0,47%, 0,28%, odpowiednio) w porównaniu do diet kontrolnych. Najlepsze wyniki
otrzymano w przypadku stosowania diety śródziemnomorskiej. Dieta ta, jak
również dieta niskowęglowodanowa prowadziła do spadku masy ciała o 1,84 kg
i o0,69 kg, odpowiednio. Wszystkie diety poza wysokobiałkową
prowadziły do wzrostu stężenia cholesterolu HDL.
Jak wynika
z danych metaanalizy diety niskowęglowodanowa, z niskim indeksem glikemicznym, śródziemnomorska
i wysokobiałkowa korzystnie wpływały na redukcję ryzyka sercowo-naczyniowego u
chorych na cukrzycę i powinny być uwzględniane w profilaktyce i leczeniu cukrzycy.
Piśmiennictwo
Ajala, O.,
English, P., and Pinkney, J. (2013). Systematic review and meta-analysis of
different dietary approaches to the management of type 2 diabetes. Am J Clin
Nutr ajcn.042457.