Jesteś tu:
>
>
>
Pestkowiec przyjacielem osoby z cukrzycą
Pestkowiec przyjacielem osoby z cukrzycą
Dr Magda Magierowska-Szymczyk

Owoce pestkowe, takie jak śliwki, nektarynki i brzoskwinie znowu wychodzą na pierwszy plan. Naukowcy z teksańskiego uniwersytetu donoszą, że zawierają one liczne związki, które pomagają przezwyciężyć zespół metaboliczny i jego negatywny wpływ na organizm. Pojęcie „zespół metaboliczny” odnosi się do wielu wzajemnie powiązanych czynników, takich jak wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi, nadciśnienie, otyłość brzuszna, znacznie zwiększających ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz ich powikłań naczyniowych, np. zawałów i udarów.
Jednym z elementów zespołu metabolicznego jest otyłość. Na świecie przybiera ona charakter epidemii, jest coraz powszechniejsza, szczególnie w krajach wysokorozwiniętych, jak Stany Zjednoczone czy Francja. Wiele już na ten temat pisano. Dietetycy z całego świata nawołują do zmiany nawyków żywieniowych, do zwiększenia konsumpcji owoców i jarzyn, do prowadzenia bardziej aktywnego trybu życia. Temat wydaje się banalny, tymczasem już ponad 30% Amerykanów cierpi z powodu otyłości, ale chipsy, frytki, czekolada i jej wyroby w dalszym ciągu zajmują główne miejsce na większości stołów w tym kraju.
Owoce są znakomitym sprzymierzeńcem w walce z otyłością czy nadwagą ze względu na niższe wartości kaloryczne niż inne przysmaki, a dodatkowo – co wynika z doniesień amerykańskich naukowców pracujących pod kierunkiem specjalisty-dietetyka Luisa Cisneros-Zevallosa – popularne pestkowce: śliwki, brzoskwinie i nektarynki zawierają aktywne biologicznie składniki, które mogą pomóc w walce z zespołem metabolicznym. Są to związki należące do grupy polifenoli znane biochemikom jako antocyjany, katechiny, kwas chlorogenowy i kwercetyna. Są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Kwas chlorogenowy obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Zwiększa również czułość komórek na insulinę. Antocyjany i katechiny wykazały się już dawniej działaniem przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Kwercetyna jest składnikiem wielu preparatów stosowanych pomocniczo w leczeniu alergii różnego pochodzenia. Wykazuje aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną ponieważ hamująco wpływa na działanie enzymów (prostaglandyn i histamin), które wzmagają reakcje zapalne w organizmie. Brzmi to wszystko bardzo skomplikowanie, ale w gruncie rzeczy chodzi o to, aby powstrzymać niepożądane rekacje, które w sposób łańcuchowy i działając na wielu frontach prowadzą do rozwoju chorób metabolicznych, a zwłaszcza dwóch najgroźniejszych z nich: cukrzycy i otyłości. Każdy z czterech wymienionych związków działa na innym poziomie i w różnych typach komórek. Jedne są aktywne w komórkach tłuszczowych, inne w makrofagach, których głównym zadaniem jest funkcja obronna organizmu, a jeszcze inne w komórkach śródbłonka czyli wysoce wyspecjalizowanej wyściółce naczyń krwionośnych i limfatycznych. Polifenole modyfikują działanie genów i niektórych białek, co oznacza, że działając na najniższych poziomach komórkowych mają bezpośredni wpływ na metabolizm.
Dr Zevallos, przedstawiając wyniki swych obserwacji podczas dorocznego zjazdu amerykańskich chemików dodał, że każdy z badanych przez niego owoców pestkowych zawiera podobne związki polifenolowe, ale w różnych proporcjach, wzajemnie się uzupełniających. Jest to kolejny dowód na to, że owoce stanowią znakomite źródło składników korzystnych dla zdrowia i nie należy o nich zapominać ustalając codzienną dietę.
Piśmiennictwo

1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/246727.php

diabeTECH
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi