Samokontrola powikłań i higiena w samokontroli – rola pielęgniarki
Samokontrola w cukrzycy to zdrowy
nawyk będący podstawą skutecznego leczenia tej choroby. Umiejętność jej
wykonywania wiąże się z odpowiednim poziomem wiedzy pacjenta na temat cukrzycy.
Rolą pielęgniarki jest nauczyć pacjenta, czym jest samokontrola, jak jest ważna
dla zachowania odpowiedniej jakości życia i dla unikania powikłań cukrzycy. Do
zadań pielęgniarki należy też nauczenie diabetyka, jak stosować samokontrolę w
praktyce i dbać o higienę podejmowanych działań.
Zdrowy nawyk kontroli
Samokontrola to zespół działań i
zachowań podejmowanych przez osobę chorą na cukrzycę lub jej opiekunów w celu:
– utrzymania kontroli nad chorobą
– prewencji powikłań: ostrych oraz późnych
– skutecznego leczenia cukrzycy.
Aby pacjent mógł prawidłowo
wykonywać samokontrolę, musi dysponować odpowiednią wiedzą na temat samej
cukrzycy, być świadomym ograniczeń i zagrożeń wynikających z istnienia choroby
oraz nabyć umiejętności praktyczne, dzięki którym wyniki samokontroli będą
miarodajne, samokontrola zaś przeprowadzona będzie w sposób higieniczny i
bezpieczny.
W wyniku działań edukacyjnych
dotyczących samokontroli podejmowanych przez pielęgniarkę, jej podopieczni oraz
ich opiekunowie powinni zdobyć wiedzę i umiejętności w następujących obszarach:
• Obsługa glukometru oraz ocena sprawności
urządzenia, obsługa pompy insulinowej, penów, stosowanie pasków testowych –
ważne jest, aby zwrócić pacjentowi uwagę, że przed użyciem jakiegokolwiek
przyrządu do pomiaru lub też pasków wskaźnikowych należy zawsze czytać
instrukcję użytkowania danej rzeczy, ponieważ tylko wtedy otrzymane wyniki będą
wiarygodne.
• Samodzielne wykonywanie pomiarów poziomu glukozy
we krwi oraz pomiarów glikozurii i ketonurii zgodnie z harmonogramem ustalonym
przez lekarza diabetologa. Pielęgniarka edukuje też pacjenta odnośnie przyczyn
pojawiania się cukru we krwi czy w moczu i ciał ketonowych w moczu i
postępowania w przypadku stwierdzenia glikemii, glikozurii czy ketonurii.
• Prowadzenie dzienniczka samokontroli –
dzienniczek ten jest źródłem cennych informacji dla samego pacjenta oraz dla
lekarza diabetologa i dla opiekującej się chorym pielęgniarki. Powinny być w
nim odnotowywane wartości: pomiarów poziomu glukozy (wykonywanych zgodnie z
harmonogramem ustalonym przez lekarza diabetologa) i nadciśnienia tętniczego,
podejmowanie wysiłku fizycznego, wystąpienie powikłań cukrzycy, stosowane
leczenie, wyniki badań laboratoryjnych, epizody złego samopoczucia, a także stosowane
produkty spożywcze – powinny być przeliczane na wymienniki węglowodanowe i
białkowo- tłuszczowe , co jest szczególnie ważne w cukrzycy typu 1, bo właśnie
dzięki odpowiednio wyliczonym wymiennikom lekarz może ocenić, czy dawka
insuliny była dobrze dobrana.
• Zasady zdrowego żywienia – zadanie to powinno
być realizowane we współpracy z lekarzem diabetologiem i dietetykiem, zatem
pielęgniarka powinna dysponować wiedzą na temat żywienia w cukrzycy oraz umieć
obliczać wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. Ze względu na to, że
spośród członków zespołu terapeutycznego to pielęgniarka ma z pacjentem
najczęstszy kontakt i podejmuje działania zawodowe w wielu kierunkach (również
edukując i sprawując stałą kontrolę nad stanem zdrowia podopiecznego),
najczęściej to właśnie dzięki niej pacjent poznaje zasady zdrowego żywienia i
od niej uczy się, jak obliczać wymienniki.
• Aplikowanie insuliny i dobieranie właściwych
dawek hormonu w zależności od otrzymanych wyników pomiarów.
• Obserwowanie reakcji swojego organizmu oraz
podejmowanie interwencji w stanie zagrożenia hipo- lub hiperglikemią.
• Systematyczne wykonywanie pomiarów ciśnienia
tętniczego i masy ciała.
• Właściwa pielęgnacja stóp.
Pacjent dzięki informacjom, które
uzyska od pielęgniarki, musi mieć świadomość absolutnej konieczności
przeprowadzania samokontroli oraz wykonywania w celach kontrolnych pomiarów
glikemii w laboratorium – dzięki temu ma szansę na poprawę jakości życia i
uniknięcie sytuacji, które mogą być niebezpieczne dla jego zdrowia a nawet
życia. Pielęgniarka powinna w sposób szczególny położyć nacisk na znaczenie
samokontroli i samoopieki podczas edukowania rodziców i opiekunów dziecka
chorującego na cukrzycę, oraz – co równie ważne – na konieczność kontroli
realizacji samoopieki prowadzonej przez dziecko (dopasowanej do jego wieku) i
konieczność egzekwowania od młodego diabetyka systematyczności w prowadzeniu
dzienniczka samokontroli.
Higiena a samokontrola
Pielęgniarka podczas prowadzenia
edukacji z zakresu samoopieki powinna zwrócić pacjentowi uwagę na znaczenie
higieny i zachowania bezpieczeństwa epidemiologicznego w czasie wykonywania
pomiarów glikemii, glikozurii i ketonurii. Pacjent powinien wiedzieć, że należy
wtedy bezwzględnie zachować czystość: ręce muszą być dokładnie umyte wodą i
mydłem, miejsce nakłucia należy zdezynfekować, a do wykonania nakłucia trzeba
użyć sterylnej igły. Trzeba pacjentów uczulić, że ze względu na bezpieczeństwo
epidemiologiczne igła może być wykorzystywana do nakłucia tylko raz; dlatego,
aby wykonywanie pomiaru glikemii było łatwiejsze, mogą zaopatrzyć się w aptece
w przyrządy z możliwością szybkiej wymiany raz użytej igły. Z tych samych
powodów odpady, które powstają podczas wykonywania pomiarów, muszą być
traktowane jak odpady medyczne i usuwane z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Do
usuwania krwi z palca należy zawsze używać tylko czystych kawałków gazy lub
bibuły. Jeśli pacjent w samokontroli używa pasków testowych, musi wiedzieć, że
należy je przechowywać w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce), a pudełko, w
którym są przechowywane, otwierać tylko na krótki czas potrzebny do wyjęcia
paska. Należy pacjenta poinformować, że paski przechowywane niewłaściwie lub w
otwartym pojemniku, nie nadają się do użytku, ponieważ składniki chemiczne,
którymi są nasączone, tracą lub zmieniają swoje właściwości pod wpływem
światła, powietrza i wysokiej temperatury. Pacjent musi też mieć świadomość, że
wykonywanie pomiarów źle przechowywanymi paskami lub stosowanie testów
niedostosowanych do użycia w danym typie aparatu pomiarowego może prowadzić do
otrzymania wyników niezgodnych ze stanem faktycznym, co w efekcie może
doprowadzić do zachwiania lub utraty kontroli nad cukrzycą i wystąpienia
powikłań.
W badaniu glikozurii i ketonurii
również obowiązuje zachowanie higieny: mocz powinien być oddawany do czystego i
suchego pojemnika, a w przypadku prowadzenia dobowej zbiórki moczu, próbki
powinny być przechowywane w lodówce. Badanie poziomu cukru lub ciał ketonowych
powinno być jednak wykonane na moczu, który ogrzał się do temperatury
pokojowej.
Pielęgniarka powinna pouczyć też
pacjenta o konieczności przestrzegania higieny całego ciała i o wykonywaniu
smooobserwacji. Diabetyk musi wiedzieć, że cukrzyca może upośledzać działanie
układu odpornościowego. Skutkiem tego może pojawiać się zwiększona podatność na
zakażenia drobnoustrojami, łatwiej też dochodzi do rozwoju stanów zapalnych.
Zjawiska te u diabetyków trudniej poddają się leczeniu w porównaniu do osób
zdrowych, dlatego konieczne jest dbanie o higienę w celu zapobiegania
zakażeniom i powstawaniu stanów zapalnych oraz prowadzenie samoobserwacji, aby
jak najszybciej wykryć niepożądane objawy czy zmiany.
Dzięki edukacji prowadzonej przez
pielęgniarkę pacjent powinien być przekonany o konieczności:
– codziennego oczyszczania całego ciała podczas
kąpieli lub pod prysznicem;
– skrupulatnego przestrzegania higieny jamy
ustnej, prewencji i leczenia pojawiających się w niej zakażeń oraz stanów
zapalnych;
– odbywania okresowych wizyt kontrolnych u
stomatologa;
– rzucenia palenia – zawarte w wyrobach
tytoniowych substancje prowadzą m.in. do upośledzenia pracy naczyń
krwionośnych;
– wykonywania szczepień ochronnych – w przypadku
dzieci powinni o to zadbać ich opiekunowie;
– monitorowania ciśnienia krwi – wyjątkowo ważne
jest to w przypadku kobiet w ciąży, ponieważ współistnienie cukrzycy i
nadciśnienia tętniczego może być groźne dla zdrowia i życia przyszłej matki
oraz negatywnie wpływać na rozwijający się płód;
– zwracania uwagi na zdrowie stóp – pacjent musi
wiedzieć, że cukrzyca może prowadzić do głębokich, niekorzystnych zmian w
tkankach i pojawienia się owrzodzeń, w wyniku których może zaistnieć
konieczność amputacji stóp.
Pielęgniarka odgrywa istotną rolę w
uświadomieniu pacjentowi, jak jego stan psychiczny wpływa na samokontrolę. W
edukacji konieczne jest zatem przedstawienie negatywnego wpływu stresu na
kontrolę cukrzycy. Zestresowany pacjent może popełniać błędy podczas
wykonywania pomiarów lub dozowania insuliny – to zaś najprostsza droga do wystąpienia
powikłań i stanów zagrożenia zdrowia lub życia. Rolą pielęgniarki jest
wykształcenie w pacjencie pozytywnego nastawienia do działań, których celem
jest przejęcie kontroli nad chorobą, i do przestrzegania higieny oraz zasad
zdrowego żywienia, a także – do podejmowania wysiłku fizycznego. Dzięki temu
chory na cukrzycę będzie mógł zyskać wpływ na jakość i przebieg swojego życia.
Piśmiennictwo
1. Mirowska M., Poziom wiedzy
pacjentów z cukrzycą oraz udział pielęgniarek w edukacji diabetologicznej, Problemy
Pielęgniarstwa 2010; 18 (3): 316-322; Via Medica – Wydawnictwo Medyczne, Gdańsk
2010, ISSN:
1233-9989
2. One są wśród nas. Dziecko z
cukrzycą w szkole i w przedszkolu. Informacje dla pedagogów i opiekunów, pod
red. dr n. med. Aleksandry Górskiej, Centrum Medyczne Pomocy
Psycholgiczno-Pedagogicznej, Warszawa 2009, ISBN 978-83-60475-39-3
3. Praca zbiorowa, Zalecenia
kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę ,2007 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego,
Diabetologia Praktyczna 2007, tom 8, supl. A
4. Talarska D.,
Zozulińska-Ziółkiewicz D., Pielęgniarstwo internistyczne, Podręcznik dla
studiów medycznych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN:
978-83-200-3654-1