Jem zdrowo!
Jem
zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
W profilaktyce chorób związanych z zaburzeniami
przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby
układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest wiedza na temat udziału
węglowodanów w prawidłowym żywieniu w odniesieniu do zalecanych norm spożycia,
jak i znaczenia zaburzeń przemiany materii, jakie może wywołać ich nadmiar lub
niedobór w diecie.
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie
węglowodanowym. Wartość IG określa wzrost glukozy we krwi
po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o
niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne
wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną
pozycją w kuchni każdej osoby chorej na cukrzycę. Z pewnością będzie też nieoceniony
dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Książka w większości składa się z tabel kalorycznych umożliwiających
szybkie odnalezienie produktu i sprawdzenie jego wartości energetycznej ogółem,
jak również wartości energetycznej pochodzącej z białka, tłuszczu i
węglowodanów.
Wszyscy, którzy chcą odżywiać się racjonalnie oraz osoby, które ze względu
na chorobę (cukrzycę, otyłość, zaburzenia przemiany lipidowej) są zmuszone do
stosowania diety, z pomocą tego podręcznika łatwo ułożą dietę odpowiednią
dla siebie.
Spis treści
Wprowadzenie
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
Skorowidz produktów spożywczych i potraw
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
- Mleko, przetwory mleczne
- Jaja
- Mięso, przetwory mięsne
- Ryby, przetwory rybne
- Tłuszcze
- Produkty zbożowe
- Warzywa, przetwory warzywne
- Owoce, przetwory owocowe
- Orzechy, nasiona
- Cukier, wyroby cukiernicze
- Napoje
- Potrawy
Skorowidz produktów spożywczych i potraw
Jem
zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow
wydanie 1
Wydawnictwo Lekarskie PZWLHanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow
wydanie 1
format:
szer. 20,5 cm; wys. 14,5 cm
ok. 280
stron
oprawa
miękka
cena
29 zł