Jesteś tu:
>
>
Cynamon obniża stężenie glukozy we krwi
Cynamon obniża stężenie glukozy we krwi
Redakcja serwisu
Badaczka z Ball State University w Indianie w USA – Jo Carol Chezem – zaobserwowała, że u osób otyłych, jak i tych o prawidłowej masie ciała spożywających do śniadania 6 gramów cynamonu, poziom glukozy we krwi przez kolejne dwie godziny był o 25% niższy w porównaniu do badanych, którzy nie spożywali przyprawy. Cynamon można dodawać 
do napojów, nabiału czy koktajli owocowych. Jest to tani sposób na regulowanie stężenia glukozy we krwi.

Zdaniem Chezem cynamon powoduje, że wrażliwość komórek na insulinę zwiększa się przez co organizm skuteczniej broni się przed cukrzycą. Wyniki badań są na tyle zachęcające, że naukowcy zamierzają przeprowadzić podobną analizę wśród pacjentów ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą.

Źródło: esculap.pl

diabeTECH
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi