Zespół stopy cukrzycowej pod nadzorem
Zespół stopy cukrzycowej
to jedno z wielu powikłań, jakie mogą wystąpić u pacjenta chorującego
na cukrzycę. Dotyczy on chorych zarówno na cukrzycę typu 1, jak i cukrzycę
typu 2. Ryzyko rozwoju powikłania wzrasta z czasem trwania choroby.
Zespołem
stopy cukrzycowej określa się zlokalizowane w obrębie stopy owrzodzenie
spowodowane zaburzeniami ukrwienia i/lub unerwienia. Pierwszymi objawami mogą
być zaburzenia czucia dotyku, wibracji, bólu, problemy z rozróżnianiem
temperatury. Zaburzenia te ulegają nasileniu z czasem trwania cukrzycy,
a ich rozwojowi sprzyja niewyrównanie metaboliczne. Hiperglikemia jest ważnym
czynnikiem ułatwiającym rozwój zakażenia i jego rozprzestrzenianie. Ryzyko
powstania trudno gojących się ran i owrzodzeń u chorych na cukrzycę jest
duże. Głębokie, długotrwałe zmiany zapalne mogą być przyczyną amputacji stopy.
Rozpoznanie stopy cukrzycowej
Każda widoczna zmiana w obrębie skóry stopy powinna wzbudzić naszą czujność. Należy dokładnie obejrzeć obie stopy. Jeśli pacjent jest osobą starszą, niedołężną, powinien mu w tym ktoś pomóc – członek rodziny, pielęgniarka czy opiekunka. Ważne jest, aby stopy oglądać i oceniać ich stan codziennie. Każda, nawet niepozorna zmiana ‑ zaczerwienienie, obrzęk, otarcie skóry, owrzodzenie ‑ musi zwrócić naszą uwagę. Niezwłocznie należy ten fakt zgłosić lekarzowi. Nie wolno lekceważyć symptomów zespołu stopy cukrzycowej, bagatelizowanie ich może doprowadzić nawet do konieczności amputacji całej kończyny.
Przyczyną
wystąpienia tego powikłania jest zmniejszenie dopływu krwi do stóp i/lub
nieprawidłowe unerwienie. W mniejszej ilości krwi dopływa niewystarczająca
ilość tlenu oraz substancji odżywczych dla tkanek. Procesy fizjologiczne są
zaburzone. Jest to spowodowane uszkodzeniem naczyń krwionośnych, powstawaniem
blaszki miażdżycowej zmniejszającej światło naczyń, a także elastyczność
ściany naczyń. Dodatkowym czynnikiem sprzyjającym niedotlenieniu jest
zwiększona lepkość krwi i skłonność płytek krwi do agregacji (zlepiania),
co sprzyja tworzeniu zakrzepów i zatorów. Równoległym procesem mającym
bardzo duży wpływ na rozwój zespołu stopy cukrzycowej jest uszkodzenie nerwów
obwodowych.
Niedokrwienie,
a w efekcie niedobór tlenu i substancji odżywczych powoduje
uszkodzenie nerwów. Ten proces odpowiedzialny jest za zaburzenia czucia,
i może doprowadzić do powstania owrzodzeń. Zmiany w unaczynieniu
i unerwieniu stóp zachodzą zazwyczaj jednocześnie.
Uszkodzenia
naskórka, nawet niewielkie, mogą być wrotami zakażenia. Drobnoustroje
chorobotwórcze mogą przedostać się do krwi i tam rozmnażać, prowadząc do
rozprzestrzeniania się infekcji. Chory z zespołem stopy cukrzycowej może
mieć zaburzone czucie bólu, a w przebiegu neuropatii może odczuwać
ból, najczęściej w nocy. Występują też kurcze mięśni, uczucie mrowienia
i kłucia, zlokalizowane w obrębie stóp i podudzi. Skóra stóp
staje się stopniowo cieńsza, sucha, łuszcząca się, mogą powstawać pęknięcia,
owrzodzenia i ogniska martwicy. Często chory ma również wrażenie pieczenia
i palenia skóry stóp. Wraz z postępem choroby stopa może stać się
zdeformowana i sina. Osłabieniu ulegają stawy i kości stopy,
następuje odwapnienie. Poruszanie się jest utrudnione, a czasem nawet
niemożliwe. Ogniska martwicy mogą stać się przyczyną zakażeń innych części
kończyny, ponieważ infekcja u chorych na cukrzycę rozprzestrzenia się
szybko.
Szybka interwencja po rozpoznaniu
Zespół stopy cukrzycowej w przypadku leczenia zachowawczego może doprowadzić do konieczności amputacji stopy, a nawet całej kończyny.
W
przypadku rozpoznania zespołu stopy cukrzycowej chory wymaga natychmiastowego
leczenia, nierzadko musi być hospitalizowany. Leczenie obejmuje: wyrównanie
metaboliczne cukrzycy, unieruchomienie i odciążenie stopy, podawanie leków
przeciwbólowych i poprawiających krążenie. Zakażoną ranę należy wyleczyć
i zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji. Lekarz musi usunąć tkankę
martwiczą i pobrać treść ropną do badań. Choremu podaje się antybiotyki.
Leczenie
zabiegowe polega na udrożnieniu naczyń krwionośnych w przypadku zaburzeń
ukrwienia Jeśli pacjent zgłasza się ze schorzeniem w zaawansowanym stadium
lub w przypadku niepowodzenia leczenia zachowawczego, może wystąpić
konieczność amputacji kończyny.
Kontrola glikemii, dieta i wysiłek fizyczny
Aby zapobiec zespołowi stopy cukrzycowej, należy przede wszystkim wyedukować pacjenta. Po pierwsze należy nauczyć chorego prawidłowej kontroli glikemii. Chorzy na cukrzycę powinni regularnie wykonywać badania w kierunku chorób współistniejących, takich jak nadciśnienie tętnicze i zaburzenia gospodarki lipidowej.
W
zakres profilaktyki wchodzi również zdrowy styl życia. Należy przestrzegać
diety cukrzycowej, posiłki powinny być starannie zbilansowane, a ich
kaloryczność dostosowana do zapotrzebowania chorego, tak, aby utrzymać właściwą
masę ciała lub też zredukować ją w przypadku nadwagi lub otyłości.
Wskazana jest także regularna aktywność fizyczna, adekwatna do wieku,
wydolności fizycznej i stanu chorego. Należy unikać nadmiaru alkoholu
i zaprzestać palenia papierosów.
Właściwa higiena
Pielęgnacja stóp obejmuje: używanie właściwego obuwia, unikanie otarć naskórka, zadrapań, skaleczeń i innych urazów mechanicznych. Należy natłuszczać skórę, stosując odpowiedni krem, nie forsować stóp, nie moczyć ich nadmiernie oraz nie nagrzewać. Powinno się bardzo ostrożnie obcinać paznokcie i delikatnie usuwać skórki, ponieważ każda rana sprzyja infekcjom. W przypadku wykrycia jakiejkolwiek zmiany na stopie, należy opatrzyć ją właściwym opatrunkiem. Konieczne jest także skontaktowanie się z lekarzem.
Zespół
stopy cukrzycowej jest schorzeniem, którego ewentualne wystąpienie w dużej
mierze zależy od chorego. Dobrze wyedukowany pacjent, świadomy swojej choroby oraz
zagrożeń z niej wynikających, może uniknąć tego groźnego powikłania.
Właściwa higiena, dobór wkładek ortopedycznych, prawidłowego obuwia, wiedza na
temat pierwszych objawów zespołu stopy cukrzycowej, regularne wizyty u diabetologa
i w końcu najważniejsze – dobre wyrównanie glikemii ‑ pozwalają zmniejszyć
ryzyko wystąpienia tego powikłania.