Oznaczanie hemoglobiny glikowanej w monitorowaniu leczenia cukrzycy
Glikacja jest to samorzutna, zachodząca bez udziału enzymów,
reakcja grupy aldehydowej cząsteczki monosacharydu, najczęściej glukozy, z
wolnymi grupami aminowymi różnych białek [1].
W przebiegu glikacji wyróżnia się dwa etapy:
1. odwracalna reakcja pomiędzy
wolną grupą aldehydową glukozy i grupą aminową białka, której produktem jest
aldimina (tzw. zasada Schiffa),W przebiegu glikacji wyróżnia się dwa etapy:
2. nieodwracalne wewnątrzcząsteczkowe przegrupowanie (reakcja Amadori) z wytworzeniem ketoaminy (rys. 1).
Ketoaminowa forma białka glikowanego jest połączeniem trwałym
i pozostaje aż do rozpadu cząsteczki. Glikacji ulegają wszystkie białka,
których cząsteczki zawierają wolne grupy aminowe. Wśród białek krwi występują
glikowane formy hemoglobiny, albuminy, lipoprotein i białek układu krzepnięcia.
Glikacji ulegają też białka strukturalne, w tym kolagen, oraz białka
wewnątrzkomórkowe. Glikacja, powodując zmianę struktury i funkcji wielu
białek, odgrywa istotną rolę w patogenezie przewlekłych powikłań cukrzycy.
Ilość powstających
produktów glikacji białek zależy od stężenia substratów i lokalnych zmian
pH. Ponieważ stężenia białek osocza i hemoglobiny są zwykle stałe,
nasilenie glikacji tych białek jest wynikiem współdziałania dwóch czynników:
średniego stężenia glukozy oraz czasu, w jakim białko było eksponowane na
kontakt z cząsteczkami glukozy. Zależność pomiędzy stężeniem glukozy, a
zawartością białek glikowanych stała się podstawą do zastosowania ich w
monitorowaniu leczenia cukrzycy jako retrospektywnych wskaźników glikemii. W
tym celu oznacza się hemoglobinę glikowaną oraz albuminę glikowaną
(fruktozaminę).
Hemoglobina glikowana
(glikohemoglobina, GHB, HbA1) składa się z kilku
frakcji różniących się lokalizacją glikowanej grupy aminowej oraz rodzajem
reagującego z nią monosacharydu. Nieglikowana hemoglobina jest oznaczana
jako HbA0, natomiast jej forma
glikowana (HbA1) obejmje następujące
frakcje [1]:
- HbA1a– produkt glikacji łańcucha ß HbA1
- HbA1a1– produkt glikacji przez fruktozo-1,6-difosforan
- HbA1a2– produkt glikacji przez glukozo-6-fosforan
- HbA1b– produkt glikacji przez nieznany monosacharyd
- HbA1c– produkt glikacji N-końcowej waliny łańcucha(ów) ß przez D-glukozę.
Największą frakcję glikohemoglobiny, stanowiącą 75–80% jest HbA1c(A1c). Ta właśnie frakcja hemoglobiny glikowanej
jest powszechnie stosowana w diagnostyce jako retrospektywny wskaźnik
glikemii i w oznaczeniach diabetologicznych. Przy przeciętnym okresie
przeżycia erytrocytów równym około 120 dni, odsetek GHB odzwierciedla średnie
stężenie glukozy we krwi na 10–17 tygodni przed oznaczeniem. Ze względu na
ciągły obrót erytrocytów i hemoglobiny większy wpływ na zawartość GHB ma
średnia glikemia w ostatnich 4–5 tygodniach przed oznaczeniem. Przyjmuje
się, że około 50% aktualnej zawartości HbA1c odzwierciedla stężenia glukozy we krwi w ciągu poprzednich
30 dni, 40% – w ciągu poprzednich 31–90 dni, a 10% – na 91–120 dni przed wykonaniem
badania.
Na podstawie wyników badań eksperymentalnych i klinicznych
stworzono wzory i nomogramy służące do przeliczania odsetka HbA1cna
średnie stężenie glukozy w osoczu (tabela, rys. 2). Pewnym utrudnieniem w
rozpowszechnieniu tego rodzaju przeliczeń jest brak, jak dotychczas,
jednolitego systemu standaryzcji oznaczeń hemoglobiny glikowanej.
Wykorzystanie oznaczeń HbA1c w monitorowaniu leczenia
cukrzycy rozpowszechniło się po ogłoszeniu w latach 90. wyników badań Diabetes Control and Complications Trial
(DCCT) oraz United Kingdom Prospective
Diabetes Study (UKPDS), w których wykazano, że odsetek HbA1cjest nie tylko retrospektywnym wskaźnikiem wyrównania
metabolicznego cukrzycy, lecz również niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju jej
przewlekłych powikłań. Zgodnie z rekomendacjami towarzystw diabetologicznych,
w tym Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, oznaczenia HbA1cpowinny być wykonywane u każdego chorego na cukrzycę w
chwili rozpoznania choroby i następnie co 3 miesiące, a jedynie w przypadku
stabilnie przebiegającej, dobrze wyrównanej metabolicznie choroby – co pół roku
[2, 3]. Docelowa wartość odsetka HbA1c u chorego leczonego na cukrzycę
wynosi, zgodnie z różnymi rekomendacjami, 6–7%
(przy oznaczaniu metodą standaryzowaną wg NGSP – patrz niżej) [2, 3, 4]. Należy
jednak podkreślić, że HbA1c nie może zastąpić oznaczeń
glikemii w monitorowaniu leczenia cukrzycy. Odsetek HbA1c jest retrospektywnym
wskaźnikiem średniej glikemii, nie odzwierciedla natomiast jej okołodobowych
wahań. Innymi słowy, prawidłowa wartość HbA1cbez kontroli glikemii nie może w każdym przypadku świadczyć o wyrównaniu
metabolicznym cukrzycy.
Ketoaminowa forma HbA1cjest
stabilnym chemicznie połączeniem, wobec czego oznaczanie jej nie ma
szczególnych wymogów przedanalitycznych. Materiałem do badania jest pełna krew
żylna pobrana na EDTA lub heparynę, albo krew włośniczkowa pobrana na heparynę.
Pacjent nie musi być na czczo i nie wymaga żadnego przygotowania przed
pobraniem krwi. Materiał nie powinien być przechowywany dłużej niż 2–3 dni ze
względu na postępującą glikację hemoglobiny in
vitro, szczególnie w warunkach hiperglikemii oraz powstawanie połączeń
hemoglobiny z glutationem, które mogą zawyżać wyniki oznaczeń. Niezależny
wpływ na zawartość glikohemoglobiny lub zakłócający oznaczenia mogą mieć liczne
czynniki przedanalityczne. W niedokrwistościach hemolitycznych przebiegających
ze skróceniem przeżycia erytrocytów obserwuje się obniżenie zawartości HbA1. Z drugiej strony, zmniejszenie
szybkości przemian hemoglobiny, np. w niedokrwistościach niedoborowych,
powoduje przedłużenie procesu glikacji i wzrost zawartości HbA1. Nietrwały prekursor glikohemoglobiny –
aldimina, nazywana pre-HbA1, stanowiąca u osób
zdrowych 5–8% całkowitej ilości HbA1, a u chorych na
cukrzycę do 30%, może być oznaczana niektórymi metodami łącznie z końcową
ketoaminową formą HbA1, powodując zawyżenie wyników.
Na wyniki oznaczeń HbA1c różnorodny wpływ może mieć zwiększona zawartość hemoglobiny
płodowej (HbF) lub występowanie genetycznych wariantów hemoglobiny, jak HbS czy
HbC. Chemiczna modyfikacja cząsteczek hemoglobiny w takich stanach jak
mocznica, alkoholizm i zażywanie dużych dawek salicylanów może być również
przyczyną fałszywie zawyżonych wyników oznaczeń HbA1 [1].
Wyniki oznaczeń GHB
przedstawia się w postaci odsetka stężenia hemoglobiny całkowitej, stąd konieczne
jest jednoczesne, niezależne oznaczanie HbA i HbA1. Hemoglobinę glikowaną
oznacza się za pomocą różnych technik chromatograficznych i metod immunochemicznych.
Wśród metod chromatograficznych stosowana jest chromatografia jonowymienna
i chromatografia powinowactwa.
Chromatografia
jonowymienna jest metodą rozdziału frakcji hemoglobiny w oparciu o ładunek
cząsteczek, z wykorzystaniem kationowych żywic jonowymiennych. Związanie
wolnych grup aminowych z cząsteczkami glukozy powoduje, że glikohemoglobina ma w środowisku
kolumny chromatograficznej mniejszy ładunek ujemny od HbA0.
Metoda ta jest dostępna w postaci niskociśnieniowej oraz wysokociśnieniowej
chromatografii cieczowej (HPLC). Jonowymienną HPLC stosowano do oznaczania HbA1c
w badaniach DCCT i UKPDS, co istotnie przyczyniło się do jej
rozpowszechnienia.
W chromatografii
powinowactwa wykorzystuje się pochodną kwasu borowego związaną z podłożem
wypełniającym kolumnę. Reagujące z nią cząsteczki glikohemoglobiny zostają
związane kowalencyjnie przez wytworzenie pierścieniowego połączenia z udziałem
atomu boru. Po przeprowadzeniu dysocjacji połączenia glikohemoglobiny następuje
jej elucja i pomiar zawartości w zebranej frakcji. Metoda ta również
występuje w postaci niskociśnieniowej i wysokociśnieniowej. W chromatografii
powinowactwa nie obserwuje się interferencji ze strony labilnej aldiminowej
postaci HbA1 oraz odmian hemoglobiny: HbF, HbC i HbS. Należy pamiętać,
że przy użyciu tej metody oznaczana jest całkowita HbA1, w związku
z czym w oparciu o wyniki oznaczenia HbA1
automatycznie wyliczany jest „ekwiwalent HbA1c”.
W metodach
immunochemicznych wykorzystuje się monoklonalne przeciwciała przeciw
oczyszczonej chromatograficznie HbA1c. Wiążą się one z epitopami obejmującymi N-końcowe
fragmenty łańcucha ß HbA1c. Najszerzej stosowane są metody immunoturbidymetryczne z
wykorzystaniem powszechnie dostępnych w laboratoriach analizatorów
biochemicznych.
Stosowanie
do oznaczania hemoglobiny glikowanej różnorodnych metod analitycznych
i technik pomiarowych stwarza problem porównywalności uzyskiwanych
wyników. W związku z tym, w wielu krajach stworzono narodowe
programy standaryzacji i kontroli jakości oznaczeń glikohemoglobiny. Takim
programem o zasięgu międzynarodowym jest zainicjowany w 1996 r. w USA
Narodowy Program Standaryzacji Glikohemoglobiny (National Glycohemoglobin Standardization Program, NGSP). W programie
tym za referencyjną metodę oznaczania glikohemoglobiny przyjęto jonowymienną
HPLC [5]. NGSP ma charakter programu certyfikującego. Aktualnie certyfikat NGSP
ma ponad 60 metod oznaczania GHB i około 40 laboratoriów. Od kilku lat
podejmowane są działania mające na celu stworzenie jednolitego międzynarodowego
systemu standaryzacji oznaczeń HbA1c. Koncepcja takiego systemu została stworzona przez grupę
roboczą International Federation of
Clinical Chemistry (IFCC) ds. standaryzacji oznaczeń hemoglobiny
glikowanej. Grupa ta wprowadziła definicję HbA1c jako hemoglobiny z nieodwracalnie przyłączoną
cząsteczką D-glukozy do jednej lub obu N-końcowych cząsteczek waliny łańcuchów
ß. Jako pierwotny materiał referencyjny służący do kalibracji metody referencyjnej
zastosowano mieszaninę czystej HbA1c i czystej HbA0. Opracowano dwie
referencyjne metody oznaczania HbA1c. Są to metody dwuetapowe. W pierwszym etapie
swoista endoproteinaza odszczepia od cząsteczek hemoglobiny N-końcowe
heksapeptydy łańcuchów ß. Następnie glikowane i nieglikowane heksapeptydy są
rozdzielane przy użyciu HPLC i oznaczane ilościowo, co umożliwia uzyskanie
wyniku w postaci odsetkowej zawartości HbA1c [6].
Wymagające kosztownej aparatury metody referencyjne mają służyć do kalibracji
metod oznaczania HbA1c rutynowo
stosowanych w laboratoriach. Ze względu na większą swoistość analityczną
metody IFCC daje ona wyniki niższe w porównaniu z metodami certyfikowanymi
w NGSP. Wyniki uzyskane przy użyciu odrębnie standaryzowanych metod można przeliczać
korzystając z empirycznie wyprowadzonego wzoru:
Inaczej wyrażana zależność między średnim stężeniem glukozy w osoczu, a odsetkiem HbA1c (tabela) będzie wiązała się z koniecznością przyjęcia nowych wartości docelowych określających wyrównanie metaboliczne cukrzycy.
Aktualnie
trwają prace nad zastosowaniem systemu IFCC w międzynarodowej
standaryzacji oznaczeń HbA1c. Zgodnie ze stanowiskiem grupy roboczej
trzech towarzystw diabetologicznych: American
Diabetes Association (ADA), European
Association for the Study of Diabetes (EASD) i International Diabetes Federation (IDF) pierwotny materiał
referencyjny i metody referencyjne IFCC mają stanowić nowy międzynarodowy
standard kalibracji metod oznaczania HbA1c dokonywanej przez
producentów oraz podstawę certyfikacji metod i laboratoriów [8]. Do chwili
zakończenia związanych z tym prac zaleca się utrzymanie kalibracji i sposobu
wyrażania wyników zgodnie ze standardem NGSP.
Piśmiennictwo
1. Niederau C.M., Reinauer H.
Glycohemoglobins. w: Thomas L. (red.): Clinical Laboratory Diagnostics Use and
Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgeselschaft mbH,
Frankfurt/Mein1998, 142-148.
2. American Diabetes
Association Position Statements. Tests of Glycemia in Diabetes. Diabetes Care
2004;27:S91-S93.
3. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Zalecenia kliniczne
dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2006. Stanowisko Polskiego Towarzystwa
Diabetologicznego. Diabetologia Praktyczna 2006;7: Supl. A.
4. Sacks D.B., Bruns D.E.,
Goldstein D.E., Maclaren N.K., McDonald J.M., Parrott M. Guidelines and
Recommendations for Laboratory Analysis in the Diagnosis and Management of
Diabetes Mellitus. Clin Chem 2002;48: 436-472.
5. Little R.R., Rohlfing C.L.,
Wiedmeyer H.M., Myers G.L., Sacks D.B., Goldstein D.E. The National Glycohemoglobin
Standardization Program: A Five-Year Progress Report. Clin Chem 2001; 47:
1985 - 1992.
6. International Federation of
Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (IFCC) Scientific Division Working
Group on HbA1c Standardisation and Network of Reference Laboratories
for HbA1c. Approved IFCC Reference Method for the Measurement of HbA1c
in Human Blood. Clin Chem Lab Med 2002; 40(1):78–89.
7. Rohlfing C.L., Wiedmeyer H.,
Little R.R., England J.D.,
Tennill A., Goldstein D.E. Defining the Relationship Between Plasma Glucose and
HbA1c: Analysis of glucose profiles and HbA1c in the
Diabetes Control and Complications Trial. Diabetes Care 2002;25: 275-278.
8. Sacks D.B.
and for the ADA/EASD/IDF Working Group of the HbA1c. Global
Harmonization of Hemoglobin A1c. Clin Chem 2005; 51: 681 - 683.