Znaczenie kontroli hemoglobiny glikowanej w przebiegu leczenia cukrzycy
Znaczenie kontroli metabolicznego wyrównania cukrzycy
Cukrzyca to nie tylko choroba przewlekła ze wszystkimi swoimi uciążliwościami, koniecznością przyjmowania leków do końca życia, przestrzegania specjalnej diety, ale również czynnik ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, retinopatii, wystąpienia niewydolności nerek, neuropatii obwodowej i autonomicznej.
Brak
metabolicznego wyrównania cukrzycy ostatecznie prowadzi do kalectwa
i skrócenia życia pacjenta. Dlatego też zarówno dla lekarza, jak i dla
pacjenta, niezwykle ważna jest obiektywna i wiarygodna ocena kontroli cukrzycy.
Lekarz jest wówczas w stanie ocenić skuteczność zastosowanej terapii,
stopień przestrzegania przez pacjenta zaleceń, może też skonfrontować parametry
z relacjami pacjenta na temat jego zachowań dietetycznych
i terapeutycznych w domu. Dla pacjenta wyznaczenie docelowych
wartości kontrolnego parametru może mieć znaczenie mobilizujące, zachęcając
do pogłębiania wiedzy na temat choroby oraz modyfikowania dawek
insuliny czy posiłków na bieżąco, adekwatnie do potrzeb, bez
oczekiwania, że pewne problemy i wątpliwości zostaną rozwiązane dopiero
przez diabetologa lub pielęgniarkę przy następnej wizycie w gabinecie
lekarskim. Dobrą metodą
kontroli metabolicznego wyrównania cukrzycy jest oznaczanie odsetka hemoglobiny
glikowanej – HbA1c.
Metody kontroli wyrównania cukrzycy – miejsce HbA1c
Hemoglobina glikowana jest stałym i nieodwracalnym produktem glikacji – reakcji zachodzącej samoistnie, bez udziału enzymów i dotyczącej białek z wolną grupą aminową. W procesie glikacji do grupy aminowej białka dołącza się grupa aldehydowa cukru prostego (zwykle glukozy). Rozróżnia się różne frakcje hemoglobiny glikowanej, w zależności od miejsca przyłączenia glukozy. Największą grupę stanowi HbA1c (75–80% całej puli hemoglobiny glikowanej), powstająca w wyniku reakcji pomiędzy D-glukozą a N-końcową waliną łańcucha β i właśnie ta frakcja znalazła największe zastosowanie w kontroli wyrównania glikemii u chorych na cukrzycę. Biorąc pod uwagę średni czas przeżycia erytrocytu, wynoszący ok. 120 dni oraz fakt, że nasilenie procesu glikacji hemoglobiny jest różne w zależności od wieku krwinki (najintensywniej proces ten przebiega w ostatnich 30 dniach życia erytrocytu), ocenia się, że odsetek HbA1c odzwierciedla stopień wyrównania cukrzycy w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Innym białkiem, które również odgrywa pewną rolę w kontroli cukrzycy jest fruktozamina, czyli glikowana albumina. Wynik oznaczenia fruktozaminy odzwierciedla wyrównanie glikemii przez około 2 tygodnie przed badaniem.
Okazało się także, że hemoglobina glikowana HbA1c jest nie tylko narzędziem
kontroli, ale również niezależnym czynnikiem predykcyjnym ryzyka rozwoju
przewlekłych powikłań cukrzycy. Wzrost odsetka HbA1c wiąże się ze zwiększonym
ryzykiem rozwoju retinopatii, nefropatii, neuropatii oraz zgonu w wyniku
chorób układu sercowo-naczyniowego (ryc. 1 i 2).
Odsetek hemoglobiny glikowanej HbA1c odzwierciedla średnią
glikemię, więc pełna interpretacja wyniku jest możliwa przy jednoczesnej
ocenie codziennych pomiarów glikemii. Z drugiej strony, znając wynik oznaczenia
HbA1c możemy
się pokusić o orientacyjną ocenę średniego stężenia glukozy w ostatnich
tygodniach. W tabeli 1 przedstawiono zależność między odsetkiem HbA1c a średnią glikemią
(wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego). Przydatne mogą być też wzory,
według których można przeliczyć stężenie HbA1c (oznaczone wg metod
certyfikowanych w NGSP) na średnie stężenie glukozy:
średnie
stężenie glukozy w osoczu (mg/dl) = 35,6 x HbA1c(%)
– 77,3
średnie
stężenie glukozy w osoczu (mmol/l) = 1,98 x HbA1c(%)
– 4,29
Użyteczność
oznaczania HbA1c jest
na tyle duża, że zaleca się regularne oznaczanie tego parametru
u pacjentów z cukrzycą. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca kontrolę
HbA1c co
3 miesiące, ewentualnie u pacjentów z dobrym wyrównaniem cukrzycy
badanie można przeprowadzać co pół roku. Niestety, w polskich warunkach,
hemoglobina glikowana jest zwykle kontrolowana rzadziej, a lekarze
podstawowej opieki zdrowotnej, pod których wyłączną opieką pozostaje duża część
chorych na cukrzycę, zwykle nie mają możliwości zlecenia pomiaru HbA1c nieodpłatnego dla
pacjenta. Wg zaleceń PTD odsetek HbA1c powinien wynosić od ≤6,1%
(przede wszystkim u pacjentów dobrze wyedukowanych, bez większego ryzyka
hipoglikemii oraz dla osób, u których konieczne jest
utrzymanie normoglikemii z uwagi, np. na większe zagrożenie
powikłaniami sercowo‑naczyniowymi) do ≤6,5%. Zalecane wartości HbA1c nie są jednakowe na całym
świecie, np. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) rekomenduje
osiągnięcie stężenia poniżej 7%.
HbA1c jest
również ważnym parametrem oceny wyników badań klinicznych oraz charakterystyki
badanej populacji. Obecnie nie znajdziemy chyba takiego badania prowadzonego
wśród chorych na cukrzycę, które nie uwzględniałoby oceny hemoglobiny
glikowanej.
Nasuwa się też pytanie, czy ocena odsetka HbA1c mogłaby posłużyć
do rozpoznawania cukrzycy. Przecież HbA1c powyżej 6% oznacza, że
w ostatnim czasie średnie stężenie glukozy we krwi przekraczało normę. I
rzeczywiście, PTD i inne towarzystwa diabetologiczne na świecie
uznają, że wartość HbA1c może
być użyteczna w rozpoznawaniu cukrzycy, aczkolwiek nie stanowi podstawy
rozpoznania. Może to być test przesiewowy, który jednak w celu postawienia
ostatecznego rozpoznania powinien być potwierdzony dwukrotnym oznaczeniem
glikemii na czczo lub testem doustnego obciążenia glukozą. Ponadto
zarówno cena, jak i dostępność oznaczenia hemoglobiny glikowanej,
ograniczają zastosowanie tego parametru w celu wstępnego rozpoznawania
cukrzycy. Należy też pamiętać, że istnieją pewne stany chorobowe, które
w istotny sposób wpływają na wynik oznaczenia hemoglobiny glikowanej,
o czym można przeczytać w dalszej części artykułu.
Zasady i metody oznaczania HbA1c
Jak wspomniano powyżej, zaleca się regularne oznaczanie odsetka HbA1c. Do badania pobiera się od pacjenta krew żylną na EDTA lub heparynę, albo krew włośniczkową na heparynę. Pacjent nie musi być badany na czczo. Pobraną próbkę należy przechowywać w temperaturze +4°C i poddać badaniu maksymalnie w ciągu 7 dni, ponieważ także in vitro dochodzi do procesu glikacji, szczególnie przy znacznej hiperglikemii, więc dłuższe przechowywanie krwi spowodowałoby zawyżenie wyniku. Ponadto wydłużenie czasu przechowywania powoduje łączenie hemoglobiny z glutationem, co ma również wpływ na wynik uzyskiwany w metodach chromatograficznych.
Do oznaczania hemoglobiny glikowanej stosowana jest
chromatografia, elektroforeza (te dwie metody pozwalają na wyodrębnienie
frakcji hemoglobiny) oraz metody immunochemiczne. Ta różnorodność metod bywa
wbrew pozorom pewnym utrudnieniem w interpretacji wyników, bowiem
w zależności od użytej metody wartości mogą się różnić. Jeśli zatem
pacjent wykonuje badania w różnych laboratoriach, ogranicza to wartość
porównawczą kolejnych oznaczeń. Ogromne znaczenie ma to również w ocenie
wyników badań naukowych przeprowadzanych w różnych ośrodkach, stosujących
odmienne sposoby kontroli HbA1c,
zwłaszcza gdy odsetek hemoglobiny glikowanej jest istotnym parametrem
w metaanalizie badań klinicznych. W związku z tym na świecie
podjęto starania w celu standaryzacji metod oznaczania hemoglobiny
glikowanej. Niestety, na razie nie wszystkie laboratoria dostosowały się
do ujednoliconego systemu. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca
metody certyfikowane w National
Glycohemoglobin Standarization Program (Narodowym Programie Standaryzacji
Glikohemoglobiny – NGSP) w USA. Za metodę referencyjną uznano tutaj
jonowymienną wysokociśnieniową chromatografię cieczową. Prekursorem idei
standaryzacji metod oznaczania hemoglobiny glikowanej była jednak IFCC (International Federation of Clinical
Chemistry). Metody zalecane w przez IFCC mają większą swoistość,
dlatego otrzymywane wyniki będą niższe od uzyskanych wg standaryzacji NGSP.
Dąży się do tego, by powszechnie obowiązywała właśnie standaryzacja IFCC.
Póki co, przydatny będzie wzór pozwalający na przeliczenie wartości
otrzymanych wg różnych standaryzacji:
HbA1cNGSP =
0,915 x HbA1cIFCC + 2,15%
W
celu ułatwienia interpretacji wyników każde laboratorium powinno podawać
informację na temat stosowanej metody oznaczania hemoglobiny glikowanej
oraz zakres wartości prawidłowych.
Kiedy odsetek HbA1c nie odpowiada faktycznej kontroli cukrzycy?
Zdarza się czasem, że analizując oznaczony odsetek HbA1c, codzienne notatki pacjenta na temat wartości glikemii oraz stopień zaawansowania powikłań cukrzycy mamy wątpliwości co do wartości klinicznej uzyskanego wyniku. Należy wówczas zadać sobie pytanie o patologie oraz inne choroby czy czynniki, które mogą fałszywie zaniżać lub zawyżać wartość HbA1c.
Jak wiadomo, stopień glikacji zależy od czasu obecności białka
w organizmie, w tym wypadku chodzi o czas przeżycia erytrocytu.
W stanach przebiegających ze skróceniem przeżycia krwinki czerwonej
(niedokrwistość hemolityczna) dochodzi do zaniżenia odsetka HbA1c.
Przedłużenie obrotu hemoglobiny (np. w niedokrwistościach niedoborowych)
powoduje zawyżenie wyniku. Także pewne powikłania cukrzycy mogą mieć wpływ na wyniki
oznaczania HbA1c. Chodzi tutaj
o nefropatię cukrzycową. Jak dotąd uznaje się, że u chorych nie
wymagających dializoterapii HbA1c jest dobrym parametrem
kontroli wyrównania cukrzycy. Natomiast co do pacjentów dializowanych
uzyskiwano sprzeczne dane. Kwestia ta wymaga nadal dłuższej obserwacji
i dobrze zaplanowanych badań, tym bardziej że niższy odsetek HbA1c oznacza u chorych
dializowanych mniejsze ryzyko zgonu. Sprzeczne są również dane dotyczące
wartości oznaczenia hemoglobiny glikowanej u pacjentów poddawanych
dializie otrzewnowej, w czasie której stosuje się roztwory dializacyjne
o dużym stężeniu glukozy. Oznaczanie stężenia fruktozaminy, alternatywne
w niektórych sytuacjach do badania HbA1c,
w przypadku pacjentów dializowanych okazuje się nieprzydatne. na razie
uznaje się więc, że kontrola HbA1c wraz z analizą
codziennej kontroli glikemii pozostaje najlepszym sposobem kontroli
metabolicznego wyrównania cukrzycy u pacjentów poddawanych dializoterapii.
Jak wspomniano wyżej, wartość HbA1c może być również
zafałszowana w wyniku niewłaściwego przechowywania próbek krwi.
Dokładniejszy zestaw czynników, które mogą mieć wpływ na wartość
oznaczenia HbA1c wymieniono
w tabeli 2.
Wyrównanie cukrzycy po polsku – badanie PolDiab
Badanie PolDiab było pierwszym ogólnopolskim, zakrojonym na szeroką skalę badaniem, przeprowadzonym w celu oceny stopnia wyrównania cukrzycy. Sposób doboru badanych zagwarantował wyłonienie reprezentatywnej dla polskiej populacji grupy chorych na cukrzycę. Jednym z kluczowych parametrów ocenianych w czasie badania było stężenie HbA1c.
W
trakcie badania podjęto także próbę oceny wpływu intensywności opieki
lekarskiej nad chorym na cukrzycę, stąd podział chorych na 4
podgrupy:
- pacjenci leczeni wyłącznie przez lekarzy POZ
- pacjenci leczeni regularnie przez diabetologów
- pacjenci korzystający z opieki łączonej (wizyta u diabetologa raz w roku)
- pacjenci będący pod opieką lekarza uczestniczącego w ogólnopolskim programie diabetologicznym prowadzonym pod opieką zespołu ekspertów i grupy Sanofi-Aventis.
Program
„HbA1c –
kontrola cukrzycy na dobrym poziomie” zakładał intensyfikację edukacji
i opieki lekarskiej oraz regularną kontrolę HbA1c w celu poprawy
wyrównania cukrzycy w polskiej populacji chorych na cukrzycę typu 1
i 2.
Uzyskane
wyniki zostały zaprezentowane na X Zjeździe Naukowym Polskiego Towarzystwa
Diabetologicznego. Okazało się, że intensywność kontaktu z personelem
medycznym, możliwość edukacji i regularna kontrola HbA1c ma niebagatelny wpływ
na stopień wyrównania cukrzycy. W całej badanej grupie odsetek hemoglobiny
glikowanej wynosił średnio 8,07%, co świadczy o niezadowalającej kontroli
cukrzycy, nie odbiega jednak znacząco od wyników uzyskiwanych w innych
krajach. Pacjenci pozostający pod opieką wyłącznie lekarzy POZ uzyskiwali
stosunkowo najwyższe wartości HbA1c–
średnio 8,12%. W grupie osób korzystających regularnie z opieki
diabetologa średnia HbA1c wyniosła
7,97%. Najlepsze wyniki uzyskali natomiast pacjenci biorący udział
w programie „HbA1c –
kontrola cukrzycy na dobrym poziomie” – średnie stężenie hemoglobiny
glikowanej w tej grupie to 7,92%.
W trakcie badania wykazano też, że wiele do życzenia pozostawia
wiedza pacjentów na temat choroby oraz konieczności kontrolowania jej
przebiegu. Większość chorych nie wiedziała czym jest i jakie ma znaczenie
HbA1c.Duża grupa nigdy nie
miała oznaczanej hemoglobiny glikowanej lub parametr ten oznaczany był
niedostatecznie często.
Podsumowanie
Mam nadzieję, że dzięki informacjom zawartym w powyższym artykule przybliżyłam znaczenie i sposoby kontroli metabolicznego wyrównania cukrzycy za pomocą oznaczania stężenia HbA1c. Jednocześnie wyniki przytoczonego powyżej badania PolDiab i programu „HbA1c – kontrola cukrzycy na dobrym poziomie” pokazują nam, jak wiele jeszcze pracy przed lekarzami opiekującymi się chorymi na cukrzycę. Niewątpliwie, należałoby się zastanowić nad modyfikacją systemu opieki diabetologicznej w Polsce w taki sposób, by możliwe było przestrzeganie zaleceń co do częstości i jakości leczenia oraz kontroli chorych na cukrzycę zawartych w wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zarówno przez diabetologów, jak również przez lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, internistów i lekarzy rodzinnych. Przydatnym narzędziem kontroli przebiegu choroby w codziennej praktyce jest niewątpliwie hemoglobina glikowana – HbA1c.
Piśmiennictwo
1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Zalecenia kliniczne dotyczące
postępowania u chorych na cukrzycę, 2007
2. Grzeszczak W. i wsp. Farmakoterapia w cukrzycy. Via
Medica Gdańsk 2007
3. Solnica B. Oznaczanie hemoglobiny glikowanej
w monitorowaniu leczenia cukrzycy. Diabetologia na co dzień. Styczeń 2007;5:22‑24
4. Cavanaugh
K.L. Diabetes Management Issues for Patients With Chronic Kidney Disease.
Clinical Diabetes. 2007;25(3):90
5. Schrot
R.J., Patel K.T., Foulis P. Evaluation of Inaccuracies in the Measurement of
Glycemia in the Laboratory, by Glucose Meters, and Through Measurement of
Hemoglobin A1c. Clinical Diabetes. 2007;25(2):43
6. Expert
Committee on the Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus: Follow‑up
Report on the Diagnosis of Diabetes Mellitus. Diabetes Spectrum.
2004;17(1):51‑59
7. Sieradzki J., Grzeszczak W., Karnafel W., Wierusz‑Wysocka B.,
Manikowski A., Szymoński T. Badanie PolDiab. Część 1. Analiza leczenia cukrzycy
w Polsce. Diabetologia Praktyczna. 2006;7(1):8‑15
8. Polonsky
W.H. Understanding and Assessing Diabetes – Specific Quality of Life. Diabetes
Spectrum. 2000;13:13
9. Polonsky
W.H, Jackson R.A. What’s So Tough About Taking Insulin? Addressing the Problem
of Psychological Insulin Resistance in Type 2 Diabetes. Clinical Diabetes.
2004;22(3):147‑150
10. Polonsky
W.H, Fisher L., Earles J., Dudl R.J., Lees J., Mullan J., Jackson R.A.
Assessing Psychosocial Distress in Diabetes. Diabetes Care. 2005;28(3):626‑631
11. Testa
M.A., Simonson D.C. Health Economic Benefits and Quality of Life During
Improved Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus. JAMA.
1998;280(17):1490‑1496
12. Wee
H.‑L., Cheung Y.‑B., Li S.‑C., Fong K.‑Y., Thumboo J. The impact of diabetes
mellitus and other chronic medical conditions on health‑related Quality of
Life: Is the Whole greater than the sum of its parts? Health and Quality of
Life Outcomes 2005;3:2
13. Yki‑Jarvinen
H., Kauppinen‑Makelin R., Tiikkainen M. Insulin glargine or NPH combined with
metformin in type 2 diabetes: the LANMET study. Diabetologia. 2006;49:442‑451